Zincul este un mineral de care oamenii au nevoie pentru a rămâne sănătoşi. Cercetătorii de la FAU, împreună cu Christian Goldsmith de la Auburn University, Alabama (SUA), au descoperit că zincul poate proteja organismul împotriva superoxidului responsabil de stres oxidativ atunci când este luat împreună cu un component găsit în alimente precum cafeaua, ceaiul, vinul şi ciocolata, scrie Phys.
Acest component este un grup de hidrochinonă găsit în polifenoli – substanţele din plante responsabile pentru miros şi gust. Zincul activează grupul hidrochinonelor, producând o protecţie naturală împotriva superoxizilor – un produs secundar al „respiraţiei” celulelor umane care afectează biomoleculele organismului, spre exemplu proteinele sau lipidele, dar şi genomul uman. Superoxizii au un rol şi în procesul de îmbătrânire şi în apariţia unor boli precum cancerul sau afecţiunile neurodegenerative.
Doar hidrochinona nu este capabilă să dezintegreze superoxizii, dar dacă este combinată cu zincul, se poate crea un compus care imită o enzimă numită SOD. Aceasta poate proteja corpul de procesele de degradare cauzate de oxidare. În acest mod, superoxizii pot fi metabolizaţi iar afecţiunile organismului pot fi prevenite.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetătorii au creat ghidul anti-îmbătrânire
Americanii par să fi descoperit metode prin care poate fi încetinită îmbătrânirea
Neurosavanţii au descoperit în sfârşit cel mai benefic exerciţiu fizic care încetineşte îmbătrânirea